Kako mogu da skinem zalepi prsten sa mog prsta?

- Mar 17, 2020-

Prsteni koji se zaglave često su bolni i mogu uzrokovati oticanje na zahvaćenom prstu, a ponekad čak i ruci. Obično je najbolje pokušati ukloniti prstenove čim se oni zaglave, iako je to često lakše nego učiniti. Obično je prvi korak pokušati smanjiti oticanje, jer upaljeni prsti mogu učiniti uklanjanje gotovo svim nemogućim. Trljanje prsta losionom ili uljem, prskanje kemijskim čistačem stakla ili umotavanje u zubnu konce ili traku također može donijeti uspjeh.

Uvijek je važno imati na umu sigurnost. Ako vam se prsten zaista neće pomaknuti ili sumnjate da vam je prst možda slomljen ili ozbiljno upaljen, obično je najbolje konzultirati zdravstvenog radnika prije nego što isprobate bilo koji kućni lijek.

Smanjite natečenost

Prvi korak u uklanjanju zaglavljenog prstena je smanjivanje oteklina. Pijte puno vode i pokušajte ograničiti unos soli. Pošto su ruke ujutro često otečene, početak truda uklanjanja popodne ili uveče često je najbolji. Ruku držite podignutu iznad srca što je više moguće kako biste smanjili oteklinu, a zatim namočite ruku u hladnu vodu ili ledenu kupku. To će pomoći mišićima da se opuste i uzrokovaće sužavanje krvnih žila, što privremeno može „smanjiti“ vaš prst.

Podmažite prst

Prstenovi koji ostanu zaglavljeni nakon što se početni oteklina smanjio možda će trebati dodatnu pomoć. Primjenom lubrikanta može omekšati kožu i pomoći da se klizač sklizne. Hidratantna krema, vazelin , ulja za kuhanje, rastopljeni maslac i sapun sve su dobar izbor. Neki dragulji preporučuju i kremu protiv hemoroida, jer je ona namijenjena smanjenju upale .

Ne bojte se temeljito usmjeriti i prst i zaglavljeni prsten. Lagano okrenite prsten s druge strane dok ga povlačite duž duljine prsta, ali pazite da ga ne zatežete. Možda ćete osjetiti neki pritisak dok prsten klizi preko koljena, ali budite strpljivi i uporni.

Trik za čišćenje stakla

Mnogi se zaklinju metodom uklanjanja prstena koja uključuje prskanje prsta i zaglavljeni prsten komercijalnim sredstvom za čišćenje stakla poput Windex®. Ove vrste proizvoda mogu smanjiti oticanje tijekom podmazivanja prstena i imaju dodatnu korist što ne ostavljaju nikakve ostatke ni na koži ni na nakitu.

Trik sa zubnom nitom

Umotavanje pogođenog prsta u zubnu nit može takođe raditi. Ova metoda zahtijeva i strpljenje i preciznost. Pokušajte gurnuti jedan kraj zubne kosti kroz prsten prema vašoj ruci, a zatim počnite omotavati drugi kraj oko prsta, gurajući zaglavljeni prsten prema gore i labaveći zubnu konac tako da se nikad ne obavi oko prsta više nego oko jednog minuta - i duže, i mogli biste izgubiti cirkulaciju. Jednom kada prsten pređe preko zgloba, trebao bi se sam iskliznuti. Za slične rezultate umesto zubne konac može se koristiti traka.

Predostrožnosti

Kada pokušavate ukloniti zaglavljeni prsten, imajte na umu da ga ne forsirate. Prisiljavanje na prsten može da iskrivi njegov oblik, što će ga još teže otežati. Intenzivna bol ili pritisak sugeriraju da vam je prst previše natečen da biste uklonili prsten, zato napravite pauzu ili profesionalno uklonite prsten u tim slučajevima.

Ako sumnjate da vam je slomljen prst, ne biste trebali pokušavati sami ukloniti zaglavljene prstenove jer to može uzrokovati ozbiljnu štetu. Slično tome, ako vam se prst počne prevrtati ili drhtati tokom procesa uklanjanja ili ako osjećate kao da gubite cirkulaciju, zaustavite se i potražite medicinsku pomoć. Većina bolnica i zdravstvenih ambulanti iseći će prstenove koji se loše zaglave, ali sve se obično ne izgubi u tim slučajevima - dragulji su često u mogućnosti popraviti i promijeniti veličinu prstenova koji su bili izrezani ili na drugi način oštećeni.