Kako je započela tradicija zaručnih prstenova?

- Mar 24, 2020-

U zapadnom svijetu postoji dugogodišnja tradicija zaručničkih prstenova koji se ženama nude kako bi se predložio brak. Ako žena prihvati, nosi prsten tokom zaruka. Neprihvatanje prstena znači da žena odbija predlog. U novije vrijeme, muškarci u nekim kulturama počeli su nositi i zaručničke prstenove, ili ekvivalentne "prstene za obećanje".

Budući da je tradicija u širokoj rasprostranjenosti zapadne kulture, s nekim regionalnim razlikama, može se zapitati kako je ona uopće počela. Tradicija davanja zaručničkog prstena datira još iz doba Klasike, kada se vjerovalo da postoji vena koja ide ravno od onoga što je danas poznato kao lijevi "prstenasti prst" prema srcu. Četvrti prst lijeve ruke i dalje je tradicionalni prst na koji treba nositi zaručnički prsten.

Tradicija zaručničkih prstenova, kakvu trenutno znamo, nastala je u srednjovekovnom dobu, kada je 1215. godine papa Innocent III uspostavio obavezni period čekanja od zaruka do braka. Prvih nekoliko stotina godina u tradiciji zaručničkih prstenova, samo su najbogatiji plemići mogli priuštiti drago kamenje za svoje prstenove, a većina zaručničkih prstenova bili su jednostavni metalni zavoji. Obične trake još uvijek nose muškarci i žene kao zaručnički prstenovi u mnogim zemljama, uključujući Dansku, Njemačku i Švedsku.

Kada je veći dio stanovništva postao priuštiti prstenje s dragim kamenjem, zaručnički prstenovi postali su vrlo simbolični, mnogi uključujući skupove kamenja s osobnim značenjima. Jedna popularna manekenka prikazivala je rođeno kamenje zaručenog para i svakog od njihovih roditelja. Viktorijanska tradicija uključivala je drago kamenje čiji su inicijali napisali poruku: L apis lazuli, O pal, V ermarine i E merald za LJUBAV . Drugi popularni prstenovi imali su dragulje ispisane Pozdravi ili Najdraži . Neki zaručnički prstenovi tokom ove ere također su imali odjeljke za pramenove zaručene kose.

U modernoj Engleskoj i Sjedinjenim Državama, među ostalim zemljama, najčešći je oblik zaručničkog prstena dijamantski pasijans. To se uglavnom odnosi na reklamnu kampanju kompanije De Beers iz četrdesetih godina prošlog vijeka. U nekim zemljama, poput Francuske, drugo se drago kamenje obično vidi u zaručničkim prstenima. Jedna tradicija zaručničkih prstenova zahtijeva da prsten bude skup kao simbol čovjekove posvećenosti, a mnogi zaručnički prstenovi doista su impresivni.

wedding-bands