Koje su prednosti i nedostaci kupnje nakita na izravnom putu?

- Sep 19, 2019-

Profesionalni kupci nakita u većini slučajeva uključuju fleksibilnost u planiranju plaćanja i niske, ako ne i nulte kamate, ali postoje i nedostaci. Uobičajene nedostatke su nemogućnost razmjene kupovine nakon što uplate započnu, često teške posljedice nedostatka plaćanja i rizik od inflacije cijena ili deflacije. Layaway planovi mogu biti sjajan način da ljudi nabave nakit koji košta više nego što si to u ovom trenutku mogu priuštiti, ali na kraju je to financijska transakcija i na to se mora gledati. Ono što kupac može postići lakoćom otplate na rate, može izgubiti i zbog lošeg planiranja.

Sposobnost da se s vremenom polako plaća za komad nakita obično je najveća korist od laganog kupovine. Kupci mogu izvršiti izbor, a zatim ih platiti direktno trgovcu. Trgovci na malo često naplaćuju malu naknadu za usluge plaćanjem unaprijed, ali obično ne procjenjuju kamatu. Ovo je neposredna korist za stavljanje nakita u priručnik, a ne pribjegavanje drugim sredstvima financiranja, poput kredita ili produženja kredita.

woman-looking-at-necklaces-in-store

Većinu vremena prodavači nakita spremni su biti pomalo fleksibilni u odnosu na kupce kada je u pitanju uspostavljanje laganog plana plaćanja. Kupci često mogu platiti u onoliko obroka koliko žele, ali uglavnom moraju otplatiti komad unutar određenog broja sedmica ili mjeseci. Obično postoji puno opcija plaćanja. Među mogućnostima su i online dugovanja, tekuće gotovinske transakcije i automatski bankovni izvlačenja.

Slabosti stavljanja nakita na izlet obično se javljaju kada su plaćanja propuštena ili kasne. Kupca koji skupi komad nakita naplati na kreditnoj kartici, može se udariti novčanom kaznom ako propusti uplatu ili plati kasno, ali nakit će zadržati pod uvjetom da uplate izvrši na kraju. Isto obično nije slučaj sa većinom standardnih planova za odlaganje.

Kada kupac odloži komad nakita na pola puta, gotovo ga uvijek ostavi u trgovini. Moći će ga podići tek kad ga u cijelosti isplati. Različiti trgovci imaju različita pravila, ali često puta propušteno plaćanje ili rok rezultiraju automatskim oduzimanjem predmetne robe. Depoziti i ponekad čak i sve isplate koje se plaćaju obično se žrtvuju.

Drugi nedostatak kupovine nakita na putu povezan je sa stalnom promjenom vrijednosti mnogih plemenitih metala. Zlato, platina i srebro su među osnovima nakita koji uzimaju svoju vrijednost iz međunarodnih tržišnih aktivnosti. Obično, kupovina nakita na dugim bravama u njegovoj cijeni. Ako vrijednost komada značajno opadne tijekom trajanja vožnje, obično nema prilagođavanja. Kupci su obavezni platiti cijenu nakita onog dana kad je uspostavljen finansijski odnos.