Šta radi draguljarnica na klupi?

- Oct 10, 2019-

Izraz draguljarnica sa klupama imao je evoluirajuće značenje u istoriji izrade nakita. Svojedobno se odnosio na obrtnika s prilično uskim setom vještina, ali danas ima šire značenje, a moderan draguljar s klupama može obavljati širok spektar poslova u dizajnu, izradi i popravci nakita. Kvalificirani draguljar s klupama može popraviti oštećeni nakit, izrađivati komade po mjeri i izraditi komade po specifikacijama. Takođe može postavljati kamenje, veličine prstenova i obaviti gotovo bilo koji drugi zadatak vezan za izradu nakita osim rezanja dragulja, što je posebna specijalnost, mada neki draguljari na klupi imaju svoje znanje i u ovom području.

Očekuje se da će moderni draguljarnica s klopa imati razne vještine. Prije se taj izraz primjenjivao na obrtnika s više specijaliziranih skupova zlatara. U tradicionalnoj radionici za nakit brojni majstori, svaki sa specijaliziranim vještinama, obavljaju određene zadatke. U ovom je okruženju draguljar zlata ili klupa odgovoran za dimenzioniranje i zaokruživanje prstenova, sastavljanje drugih komada, postavljanje kamenja i druge zadatke uključene u montažu i izradu nakita.

timg (11)

Pod sveobuhvatnijom i modernijom upotrebom termina draguljarnica, pretpostavlja se širi skup vještina, a u slučaju Jewelers of America jasno su definirane smjernice za certificiranje draguljarskih klupa. Ova organizacija certificira draguljare sa klupa po sistemu četiri razreda vještina. Očekuje se da će izvršiti jednostavne popravke, sastaviti unaprijed izrađene komade, postaviti kamenje i završno odliti komade s najnižom ocjenom tehnikom draguljarskih klupa. Takav tehničar također mora biti sposoban za veličine i okrugle prstenove te izrađivati osnovne elemente nakita poput kopče i šipke za postavljanje kamena.

Najviša razina certificiranog draguljara s klupa, majstora draguljarske klupe, može obaviti bilo koji zadatak vezan za proizvodnju ili popravak nakita. Može kreirati modele za nove komade - bilo od metala ili voska - za izradu kalupa, izrađivati komade po mjeri, mijenjati prstenove i drugi nakit, te izvoditi najsličnije i najteže popravke i preinake. Nakit majstora može postaviti bilo koju vrstu kamena, stvoriti ili izmijeniti postavke za kamenje, a po potrebi može lemiti, lemiti i komade ploča. Takav vješt draguljar može stvoriti gotov komad nakita koji počinje dizajnom, izradom i doradom, a zatim ga izložiti na prodaju.

timg (6)