Šta radi procjenjivač nakita?

- Jun 20, 2019-

Procjenitelj nakita procjenjuje komad nakita i određuje koliko vrijedi određena stavka. Posjedovanje ovog posla nije tako jednostavno kao gledanje suvremenog ili antičkog nakita i navođenje njegove vrijednosti. Procenjivač obično ima dugu obrazovnu i radnu pozadinu kao iskustvo i treba da bude orijentisan na detalje, strpljiv i fokusiran pored ljubavi prema nakitu .

S obzirom na to da procjenitelji nakita određuju vrijednost nakita , često se koriste za određivanje informacija za oporuku, za informacije o osiguranju ili samo za vlastita znanja vlasnika. Procjenitelj nakita obično ostaje u toku s informacijama o tržištu nakita . On ili ona često započinju proces postajanja procjeniteljem zbog velike ljubavi prema nakitu , tako da je također tipično biti svjestan svake pukotine komada, što je potrebno da se napravi jedna rijetka i da li je ili nije lažna.

Osim samoobrazovanja, procjenjivač nakita obično ide u tehničku školu ili koledž. Postoji nekoliko vrsta diploma, certifikata ili diploma, kao što je diplomac gemologije. Procjenitelji također mogu tražiti članstvo u organizaciji za procjenu , kao što je Nacionalna udruga procjenitelja nakita , koja se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, ili Međunarodno društvo procjenitelja, koje također ima sjedište u SAD-u. Da bi dobili članstvo, procjenitelji prolaze kroz proces prijave i moraju pratiti svoje vještine. Procjenitelji vjerojatno imaju i nekoliko godina iskustva u maloprodaji u industriji nakita , ponekad čak i prije početka školovanja.

Da bi bio procenitelj nakita , važno je da pojedinac bude pedantan, strpljiv i, u mnogim slučajevima, određen. Često su potrebna istraživanja, posebno kada je riječ o nepoznatom djelu. Važno je dati tačnu procjenu i opis proizvoda u procjeni. Moderni komadi su obično lakše istraženi nego antikviteti.

Među značajnim znanjem koje mora da ima procenitelj nakita , neke od najkorisnijih su o rezanju i jasnoći dijamanata, kao io biserima i metalima. Procjenitelj mora također imati opsežno znanje o zaštitnim znakovima i žigovima. Još jedna korisna oblast znanja u gemstones, posebno rijetke boje gemstones i da li ili ne kamenje su poboljšane.

Biti procenjivač nakita omogućava pojedincima da izraze svoju kreativnost i da budu uključeni u industriju koja se uvek menja. Postoji značajna količina istorije u pogledu nakita , tako da ona objedinjuje i prošlost i sadašnjost. Kao i kod većine industrija, oni koji su najuspješniji i koji se najviše ističu često su oni koji su najviše strastveni u oblasti u kojoj se nalaze.