Šta je to kostimirani nakit?

- May 31, 2019-

Bižuterija je nakit od jeftinih metala i imitacija dragog kamenja. Ima tendenciju da bude šaren, a ponekad i preko vrha, s pikantnošću, mada je ponizan nakit koji je dizajniran da imitira više ukrasnog nakita takođe dostupan. Ova vrsta nakita je popularna među modnim i set dizajnerima, kao i onima koji žele da se malo zabave sa svojim dodatcima. Može se naći u starinskim trgovinama, kao iu maloprodajnim trgovinama specijaliziranim za pribor.

Prvobitno korišćeni kao rekviziti, kostimirani nakit nastao je na scenskim setovima. Nakit za pozornicu je dizajniran da bude veći od života tako da bude vidljiv publici, a to je bio jeftin način da se set za scensku produkciju učini bogatijim i življim. Neki glumci postali su vezani za ove sjajne dodatke svojim kostimima i počeli su da ga nose i sa pozornice. Za nekoga sa nižim primanjima, to može biti način da se obuče bez trošenja previše novca.

Nakit nije uvijek jeftin. Vintage nakit i lažni viktorijanski nakit mogu biti prilično skupi, čak i ako nisu napravljeni od materijala vrhunskog kvaliteta. Dok faux nakit može biti zabavan, može se koristiti i kao ozbiljna modna izjava i ima dugu povijest na pisti nakon što su je popularizirali dizajneri poput Coco Chanel . Neki dizajneri nakita specijaliziraju se za kostimirani nakit koji nose bogati i slavni zbog niza razloga: moda, sigurnost ili osjećaj zabave. Mnogi pojedinci koji posjeduju poznati ili skupi nakit imat će replike kostima napravljene za ležernije nošenje, tako da ne riskiraju da izgube nezamjenjiv komad nakita .

Ovaj tip nakita obično počinje sa osnovnim metalom kao što je kositar . Metal se tretira da podseća na skuplji metal kao što je zlato, srebro ili platina . Tradicionalno su korišćeni lažni kamen od stakla ili paste; međutim, neki kostimirani nakit koristi prave dragulje koji su jeftinije verzije njihovih dragocjenih kolega. Obično se koriste “kamenčići” koji su veliki i uključuju neobične rezove.

Kostimirani nakit se pravi u svim vrstama stilova od viktorijanskih brošica do imitacije bisera. Prsteni, narukvice, naušnice i ostali nakitni pribor dolaze u kostimu, kao iu redovnoj formi. Može se napraviti i kod kuće od strane poduzetnih zanatlija, a može biti i zabavan projekt za djecu.