Šta je nakit po mjeri?

- Jan 14, 2020-

Prilagođeni nakit je nakit koji je dizajniran za određenu osobu, a ne proizvodi se za opću prodaju. Obično ih ručno izrađuje metalur ili umjetnik koji se u više navrata savjetuje s klijentom kako bi osigurao da komad zadovoljava klijentova očekivanja i potrebe. Mnogi draguljari rado uzimaju provizije za nakit po mjeri, a oni koji uglavnom ne mogu klijente uputiti metalcima i draguljarima koji obavljaju provizije i posebne zahtjeve.

Bilo koja vrsta nakita može se naručiti kao provizija, ali jedna od najčešćih vrsta je vjenčani nakit. Zaručni i vjenčani prstenovi mogu se naručiti kao simbol ljubavi i partnerstva i osigurati da supružnici imaju vjenčani nakit koji je zaista jedinstven. Upotreba prilagođenog vjenčanog nakita također omogućava parovima da se izraženo izraze svojim nakitom, uključujući simbole, oblike i natpise koji su im važni.

Prilagodni nakit takođe se može naručiti za velike prilike kao poklon. Suprug može predstaviti suprugu ručno izrađene naušnice ili ogrlice, na primjer, nakon rođenja djeteta, ili bi roditelji mogli diplomiranom djetetu predstaviti komad nakita po mjeri. Ovaj nakit naručuje se i za filmove, debitantske kuglice i brojne druge prigode.

timg (1)

Kupovina nakita po mjeri uključen je proces, jer zahtijeva uspostavljanje odnosa između kupca i draguljara. Kupci obično pregledavaju portfelje nekoliko draguljara kako bi pronašli onaj sa stilom i estetikom koji će zadovoljiti njihove potrebe. Nakon pronalaska nakita, kupac se može sastati s njim ili razgovarati o mogućnostima nakita, uključujući vrstu komada, metale i dragulje koji će se koristiti, te opći izgled i osjećaj koji će se poželjeti. Nakit obično napravi neke preliminarne skice na ovom sastanku i doradi ih u formalnije dizajne na odobrenje kupca.

Može proći nekoliko tjedana ili mjeseci da draguljar završi prilagođeni komad jer će možda trebati ručno izrađivati određene aspekte nakita. Namještaj po mjeri također je skuplji od ostalih vrsta nakita, ali obično je heirloom kvalitete, a može se cijeniti i prenositi generacijama.

Neke stvari o kojima trebate razmišljati pri odabiru draguljara izvan osnovne estetike uključuju njegov pristup izradi nakita i vrste materijala i alata koji se koriste. Neki draguljari, na primjer, zalažu se za upotrebu etički dobivenih materijala, pa izbjegavaju upotrebu toksina u lemljenju i proizvodnji. Mnogi vješti draguljari vole osobno upoznati svoje klijente kako bi ih osjetili, a možda će se htjeti sastati nekoliko puta tijekom dizajniranja komada kako bi osigurali da komad ispadne točno po želji.