Šta je pozlaćivanje?

- Jan 16, 2020-

Platiranje zlata je postupak dodavanja tankog sloja zlata drugom metalu kako bi se tom metalu dalo zlato. U većini slučajeva sloj zlata je vrlo tanak, tek toliko da prekrije sve izložene površine drugog metala. Obično se koristi u ukrasima i u oblogama za nakit.

Prednost pozlaćivanja nakita je u tome što daje izgled zlata, ali nema troškove zlata. U aplikacijama za nakit najčešće se zlato nanosi na srebro. Dakle, nakit stvarno uključuje dva plemenita metala, a ne samo jedan.

Iako mnogi obično povezuju zlatnu oblogu s nakitom, to nije jedina primjena u praksi. Pozlaćivanje je također često povezano s elektroničkim aplikacijama. To se radi kako bi se omogućila bolja provodljivost i stvari učinile otpornim na abraziju i habanje, zajedno s ostalim prednostima.

Pokrivanje zlata može se izvesti na više različitih načina, uključujući galvaniziranje. To se postiže tako da se predmet koji se nalazi u pozadini, katodu, stavi u rastvor, obično vodu. Povezan je s negativnom stranom napunjenosti, poput baterije. Zatim se donator za oplatu, anoda, takođe stavlja u rastvor spojen na pozitivnu stranu naboja. Dovodi se ionizacija i anoda se polako rastvara, pri čemu pozitivno nabijeni ioni u metalu idu u negativno nabijeni proizvod.

wedding-bands

Međutim, pozlaćivanje se, kao i većina vrsta završne obrade metala, može obaviti i na brojne druge načine. Zlatni metal se može suspendirati u otopini koja se zatim četka na predmet na koji se nanosi. Cilj je maksimizirati učinak, ali smanjiti količinu zlata potrebnu za obavljanje posla. Ovo je vrlo malo tehnološko rješenje koje mogu koristiti oni koji rade male poslove privatno.

Zbog činjenice da je zlato tako mekan metal, a sloj preko nakitnih proizvoda je toliko tanak, vjerovatno će doći vrijeme kada se zlatno platno nosi u mrljicama. Nakit, posebno oni komadi koji se svakodnevno nose, obično imaju veliku količinu zlouporabe. Odvoziti takve predmete u popravku nakita najbolji je način da se vrate u njihov izvorni sjaj. Ova vrsta popravka je obično vrlo jeftina i može biti uključena u neke servisne politike.