Što trebam uzeti u obzir prilikom kupovine zlatnog nakita?

- Jan 08, 2020-

Kupovina zlatnog nakita može biti dobro iskustvo, ali često je potrebno malo razmišljanja. Zlato ima različite ocjene i ocjenjuje se čistoćom prema karatnim (k) mjerenjima. Općenito, najviša raspoloživa ocjena iznosi 24 karata, ali mnogi radije kupuju nakit koji je ocijenjen u iznosu od 14 karata.

Mnogi se pitaju zašto bi netko kupio jeftinije i tehnički manje čisto zlato prilikom kupovine nakita , ali odgovor je zapravo relativno jednostavan. Zlato je vrlo mekan metal, i što je čistiji, mekši je. Posljednje što čovjek želi je da kupi komade koji neće biti trajni, jer je zlato skupo.

Ovo je posebno slučaj kada osoba kupuje zlatni nakit koji bi mogao biti korišten čitav život, poput vjenčanog ili zaručničkog prstena. Općenito, zlato od 24 karata jednostavno je previše mekano za korištenje, a bilo bi sklono savijanju, ožiljku ili čak puknuću. S druge strane, mala ogrlica koja će se samo povremeno nositi može biti izrađena od 24 karatnog zlata jer neće imati istu habanje.

Za još veću dugotrajnost, na raspolaganju je i 10 karatno zlato, što znači da je nakit gotovo 50% zlata i da su na njega povezani drugi metali kako bi ga održao jačim. Ova razina čistoće može biti dobar izbor za one koji si ne mogu priuštiti mnogo, jer je gotovo uvijek jeftiniji od zlata od 14 kilograma.

wedding-bands

Jedna stvar koju treba imati na umu prilikom kupovine zlatnog nakita bilo kojeg mjerenja karata je težina predmeta. Neki prstenovi, narukvice i ogrlice mogu biti šuplji. Šuplji nakit obično je manje izdržljiv i vjerojatno je jeftiniji, mada ga je možda teže popraviti ako je savijen i može završiti s rupama u njemu. Tehnički gledano, draguljar treba obavijestiti kupca da li je komad šuplji, a ako potrošač posumnja da bi mogao biti, to bi svakako trebao pitati. Šuplji nakit može imati neke prednosti; posebno velike naušnice, na primjer, mogu biti ugodnije ako su svjetlije.

Ostale vrste zlatnog nakita su zlato i zlatni prekrivač ili zlatna ploča. Nakit ispunjen zlatom vezan je za ostale metale, a obično sloj zlata mora biti 5% ukupnog metala. Pozlaćeni ili pozlaćeni slojevi također su vezani za drugi metal, ali u ovom slučaju obično se traži da sadržaj zlata iznosi 2,5% ukupne težine metala.

Kupovina zlatnog nakita koji sadrži manje količine zlata je sigurno jeftinija. Kupci bi, međutim, trebali biti obazrivi na tendenciju istrebljenja zlata ukoliko se komad nosi svaki dan. Generalno je bolje uložiti još malo da imate više zlata u ringu.

Tradicionalno, većina ljudi misli na zlato kao metal žute boje, ali aditivi se mogu uključiti za promjenu boje. Na primjer, osoba može kupiti 10k zlata u bijelom ili zlatnom. Zlatni komad od 14 kilograma može biti dostupan u bijeloj, ružičastoj ili žutoj boji. Jedna boja možda više odgovara nijansi kože kože nego druga, a to treba uzeti u obzir pri kupovini zlatnog nakita .