Šta trebam znati o čišćenju nakita?

- Oct 21, 2019-

Najvažnije što trebate znati o čišćenju nakita obično se odnose na vrstu komada koji čistite, koji će vam alati trebati i što možete učiniti da zaštitite od oštećenja. To je nešto više od zdravog razuma, ali zahtijeva i malo istraživanja i planiranja. Čišćenje dijamanta ako se često razlikuje od poliranja zamrljanog srebra, na primjer, i različitih kemikalija i abraziva može biti sigurno za jednu vrstu metala ili kamena, ali vrlo štetno za drugu. Većina stručnjaka preporučuje da počnete vrlo jednostavno, obično sa suhom krpom ili mekom četkom, a zatim nastavite s vodom i blagim sapunom. Ovisno o tome što radite s nekim otapalima i kemijskim čistačima, nakon ove točke možete koristiti, ali obično je dobra ideja početi polako i budite sigurni da ćete dati šansu da se potpuno osuše prije nego što isprobate nešto novo. Potrošnja malo vremena za planiranje sesije čišćenja i osmišljavanje strategije i narudžbe za vaš pristup je jedan od najboljih načina da budete sigurni da ćete završiti s nakitom koji je ujedno i poliran i neoštećen.

cleaning-jewelry-with-soap

Korisni alati

Skupljanje alata dobro je mjesto za početak. Neki predmeti koji bi mogli biti od pomoći uključuju blagi sapun za suđe, čistu četkicu za zube, meku suhu krpu i krpu bez vlakana poput mikrovlakana. Neki stručnjaci preporučuju i neabrazivno sredstvo za čišćenje nakita, ali dosta toga ovisi o tome s čime točno radite. Ovakav proizvod se može kupiti u mnogim draguljarima, kao i u nekim drogerijama.

U gotovo svim slučajevima, želite pokrenuti samo pranjem, sušenjem i pakiranjem vašeg komada čistom vodom i čistim krpama ili četkama, tako da će vam ovaj alat biti lako lakši. Što je dodir nježniji, to će zaštititi površinu od ogrebotina ili drugih pritiska.

Razmišljanje o hemikalijama

Važno je da nakit ne izlažete nepotrebnim hemijskim ili abrazivnim supstancama, posebno ne prije nego što isprobate manje intenzivne opcije. Neki stručnjaci za kućne lijekove preporučuju korištenje paste za zube ili određenih otopina sode bikarbone za čišćenje nakita, posebno metala, ali to obično nije nešto za što profesionalci kažu da je dobra ideja. Kemikalije u ovim i drugim proizvodima kod kuće mogu prouzrokovati oštećenja na površini poput sitnih ogrebotina. Nisu uvijek vidljive, barem ne uvijek odmah, iako mogu s vremenom komad spustiti. Nehemijski način čišćenja nakita je jednostavno krpom za poliranje ili srebrom. Ova metoda vam treba malo više vremena i truda, ali u većini slučajeva nakit će vam ostati svjetliji tokom dužeg vremenskog perioda.

Zaštititi i pregledati

Prije nego što započnete, obično je također dobro pogledati svoj nakit kako biste bili sigurni da su sve kopče i kljunovi sigurni. Ako primijetite pukotine ili slabe točke, morat ćete koristiti dodatni oprez, jer bi oni mogli još više oslabiti ako tokom čišćenja upotrebite mnogo pritiska. Kompozitni komadi - koji uključuju u osnovi bilo kakav nakit sastavljen od više od jedne supstance - takođe mogu zahtijevati dodatnu njegu. Ako se brinete da ne oštetite kamen ili određenu postavku, prekrivanje ga krpom ili labavom plastikom dok čistite ostatak može ponekad pomoći.

101701

Znaj svoj kamen

Različito kamenje ima različite potrebe i tolerancije, a znajući s čime se bavite prije nego što započnete, kasnije vam može uštedjeti glavobolju. Na primjer, ne preporučuje se stavljanje poroznog kamenja poput bisera, tirkizne boje ili dragog kamenja u rješenje za čišćenje nakita, čak i ono koje je opisano kao „blago“ ili „neabrazivno“. Ovo kamenje može upiti rješenje, što bi ih moglo oštetiti iznutra. Umjesto toga, nakit trljajte vlažnom mekom krpom.

Dijamanti mogu predstavljati i neke posebne probleme. Prilikom čišćenja ovog kamenja, obično se preporučuje da dijamant prvo umočite u votku ili protrljate alkohol da ne biste otopili masnoću koja se nakuplja tijekom vremena, iako je obično potrebno samo nekoliko minuta. Dijamanti su notorno izdržljivi, ali mogu se ogrebati ili potapšati pogrešnom upotrebom. Ako imate sumnje, profesionalno očistite ovo kamenje.

Razmatranja metala

Poznavanje malog metala i njegovih karakteristika može poboljšati vaše rezultate. Prilikom čišćenja srebra najbolja metoda je obično pokriti komad profesionalnim neabrazivnim čistačem srebrnog nakita. Stručnjaci obično savjetuju klijentima da poliraju lak u metal mekom krpom i istrljaju mrlje, a zatim obrišu bilo koji višak krpom koja ne ostavlja vlakna. Što više nosite srebrni nakit, to duže održava svoj sjaj. Kad se ne nosi, može se pohraniti u plastičnu vrećicu kako bi se usporila oksidacija , reakcija atmosferskim kisikom koja izaziva zamućivanje.

Zlatu je obično potreban nešto blaži i nježniji pristup zbog njegove kovljivosti. Profesionalni draguljari često preporučuju namakanje nakita u dvije šalice (oko 0,47 litara) tople vode i nekoliko kapi blagog sapuna za suđe. Nakon 15 minuta, isperite nakit u toploj tekućoj vodi i osušite krpom bez dlačica dok ne postane blistava. Zaista je važno da na ovu vrstu metala ne koristite oštre abrazive kako biste spriječili ogrebotine.

Prilikom čišćenja nakita od bakra, otopina soka limete ili limuna sa mrljicom soli često će ga vratiti u prvobitno stanje. Nakon toga, dobro je isprati nakit i dobro ga osušiti mekom krpom. Bakreni nakit može biti obložen krpom za poliranje kako bi se dobio sjajni sjaj.