Kako je počela tradicija prstenova?

- Jul 24, 2019-

U zapadnom svijetu postoji dugogodišnja tradicija angažovanja prstena ženama kako bi se predložio brak. Ako žena prihvati, ona nosi prsten tokom cijelog angažmana. Ako ne prihvatite prsten znači da žena odbija prijedlog. Nedavno su muškarci u nekim kulturama počeli da nose i prstenove za angažovanje, ili ekvivalentni "prsten obećanja".

Pošto je tradicija toliko raširena u zapadnoj kulturi, sa nekim regionalnim razlikama, može se zapitati kako je to uopšte i počelo. Tradicija davanja zaručničkog prstena datira još iz klasične ere, kada se smatralo da je vena koja ide ravno od onoga što je sada poznato kao levi "prsten" do srca. Četvrti prst leve ruke je i dalje tradicionalni prst na kome se nosi prsten.

Tradicija angažovanih prstena, kao što trenutno znamo, nastala je u srednjem vijeku, kada je 1215. godine papa Inocent III ustanovio obavezni period čekanja od angažmana do braka. Prvih nekoliko stotina godina u tradiciji zaručničkog prstena, samo najbogatiji plemići mogli su sebi priuštiti dragocjeno kamenje za svoje prstenove, a većina angažovanih prstena bili su jednostavni metalni bendovi. U mnogim zemljama, uključujući Dansku, Njemačku i Švedsku, muškarci i žene još uvijek nose nosive trake kao angažman.

Kada je veći deo populacije postao u mogućnosti da priušti kola sa dragim kamenjem, zaručnički prstenovi su postali veoma simbolični, mnogi od njih su bili i kompleti kamenja sa ličnim značenjima. Jedan popularan model sadržavao je rođenje kamenja angažovanog para i svakog od njihovih roditelja. Viktorijanska tradicija je uključivala dragocjeno kamenje čije su inicijale napisale poruku: L apis lazuli, O pal, V ermarine, i E merald za LJUBAV , na primjer. Drugi popularni prstenovi su govorili o draguljima Pozdravi ili Najdraži . Neki angažovani prstenovi tokom ovog perioda sadržavali su i odjeljke za bravu zaručene kose.

U današnjoj Engleskoj i Sjedinjenim Državama, među ostalim zemljama, najčešći tip zaručničkog prstena je dijamantski pasijans. To je u velikoj mjeri posljedica reklamne kampanje De Beersa 1940-ih. U nekim zemljama, kao što je Francuska, ostala dragocjena kamenja se obično vide u angažmanima. Jedna tradicija angažovanja prstena poziva da prsten bude skup kao simbol čovjekove predanosti, a mnogi angažmanski prstenovi su zaista impresivni.