Kako postati draguljar?

- Nov 05, 2019-

Zlatari rade sa dragim kamenjem i metalima kako bi dizajnirali i stvorili novi nakit ili izvršili prilagođavanja i popravke. Neki draguljari su zaposleni u proizvodnim firmama ili manjim maloprodajnim trgovinama, ali većina draguljara imaju tendenciju da budu samozaposleni vlasnici preduzeća. Da biste postali draguljar, možete završiti programe usavršavanja za dragulje i plemenite metale, pohađati programe obuke u umjetničkim ili stručnim školama i steći četverogodišnju diplomu iz umjetničkih ili dizajnerskih škola.

Osim dizajniranja i izrade nakita, draguljari također mogu polirati i rezati draguljasto kamenje, vršiti prilagođavanja i popravke raznih vrsta nakita i ocjenjivati dragulje ili plemenite metale. Tipično se draguljari specijaliziraju za jedno od ovih područja, ali opće poznavanje svih različitih aspekata nakita može biti korisno onima koji žele raditi u industriji. Oni koji su zaposleni u maloprodaji nakita obično se nazivaju draguljarnici sa klupama, dok se oni koji pregledavaju i ocjenjuju draguljima ili metalima nazivaju procjenitelji nakita. Nakit koji dizajniraju i sastavljaju vlastiti nakit poznat kao proizvođači nakita.

woman-wearing-pearls-looking-down

Nakitčići na klupi koji rade u maloprodajnim trgovinama obično trebaju širok spektar znanja, jer obično obavljaju širok raspon zadataka. Ti draguljari obično poliraju i čiste nakit, vrše popravke, postavljaju kamenje i urezaju nacrte na komade nakita. Da biste postali draguljar zaposlen u prodavnici ili kompaniji, mnogi nauče kroz obuku za posao tokom nekoliko mjeseci. Neki će možda početi raditi u maloprodaji ili proizvodnji prije nego što pokrenu vlastiti posao ili prodaju vlastiti nakit.

Procjenitelji nakita mogu raditi i u maloprodajnim radnjama, ili mogu imati vlastiti posao koji nudi ocjene. Takođe mogu raditi u akcijskim kućama, osiguravajućim društvima ili kompanijama za procenjivanje. Da biste postali draguljar s vještinama procjene, potrebno je razviti znanje o vrijednosti dragulja i dragocjenih metala. Mnogi procjenitelji pohađaju tečajeve iz gemologije kako bi naučili kako koristiti instrumente za ocjenjivanje i potvrdili kvalitet dragulja. Ovi tečajevi mogu se pohađati u raznim strukovnim ili umjetničkim školama, ili mogu biti uključeni u dio opsežnog programa obuke.

Izrada i razvoj nakita tehnička je umjetnost koja zahtijeva umjetnički talent, kao i sposobnost stvaranja komada koji su dobro izrađeni i funkcionalni. Neki proizvođači nakita stiču četverogodišnju diplomu iz umjetničkih ili dizajnerskih škola. Četverogodišnja diploma obično pruža širi spektar znanja i može uključivati kurseve istorije i poslovanja pored specificirane obuke. Strukovne i umjetničke škole mogu također ponuditi jednogodišnje ili dvogodišnje programe koji pokrivaju širok spektar vještina bitnih za draguljarstvo. Tečajevi koji se uzimaju mogu uključivati teme poput postavljanja kamenčića, ocjenjivanja, gemologije ili dizajniranja i popravljanja.