Kako da postanem ocenjivač nakita?

- Oct 24, 2019-

Vlasniku komada ili kolekcije nakita često je potrebna ovjerena ocjena za potrebe osiguranja, u pripremi za prodaju nakita ili jednostavno za osobno poznavanje vrijednosti. Da bi postao procjenitelj nakita ili gemolog, pojedinac mora završiti tečaj koji vodi ka certifikaciji gemologa. Osim toga, prije i nakon certifikacije, svako ko teži da postane procjenitelj nakita trebao bi potražiti zaposlenje u zlatarnici ili u uglednoj aukcijskoj kući u kojoj se nakit često ocjenjuje i prodaje na aukciji.

Precizna potvrda potrebna da bi netko postao procjenitelj nakita može varirati ovisno o nadležnosti. Na primjer, u Sjedinjenim Državama, pojedinac mora započeti programom koji je kulminirao certificiranjem diplomiranog gemologa. U Velikoj Britaniji certificirani gemolog poznat je kao stipendist Gemološke asocijacije. Iako ove oznake potvrđuju pojedinca kao osobu koja se educirala u vezi s dragim draguljima i draguljima, obično je potrebna dodatna potvrda da bi postala procjenitelj nakita.

Različita udruženja za gemologiju širom svijeta nude časove koji mogu dovesti do certifikacije ocjene nakita. Osim toga, mnogi fakulteti i univerziteti nude i časove certificiranja. Svi koji su zainteresirani za daljnje školovanje kako bi postali procjenitelj nakita trebaju pronaći odgovarajući tečaj i dobiti potrebnu potvrdu.

custom-ring

Uz tečaj i certifikate potrebne za ocjenu dragulja, na tom putu treba tražiti praktično iskustvo. U većini slučajeva nije potrebna potvrda da se u prodavaonici nakita jednostavno radi kao prodavač. Iskustvo, međutim, može biti dug put ka karijeri u nakitnoj industriji.

Jednom kada pojedinac stekne certifikate potrebne za stvarnu procjenu nakita, možda će se odlučiti potražiti posao u različitim okruženjima. Iako je fina prodavnica nakita očigledan izbor, postoje i druge mogućnosti za nekoga ko je certificiran za ocjenu nakita. Na primjer, aukcijskim kućama su često potrebni procjenitelji kako bi im dali tržišnu vrijednost dragulja ili nakita koji su stavljeni s kompanijom na prodaju.

Zajedno sa draguljarnicama i aukcijskim kućama, osiguravajućim društvima često trebaju procjenitelji kao i privatnici. Često, kada netko osigura nakit, traži se procjena ako se tvrdi da vrijednost nakita premašuje određenu svotu dolara. U nekim slučajevima osiguravajuće društvo će morati da izvrši procjenu nakita, dok je u drugim slučajevima od nezavisne kompanije za ocenjivanje potrebno da završi procenu.

96652e3796e13c74b6036f608e12693c