Kako mogu prodati zlatni nakit?

- Oct 09, 2019-

U vrijeme fluktuacije dolara i nestabilnih tržišta cijene zlata ostaju prilično stabilne i mogu čak povećati vrijednost. Budući da je čvrst objekt, teže je podložan berzanskim i ekonomskim neprilikama. Zbog toga se mnogi odlučuju za prodaju zlatnog nakita kako bi zaradili nekoliko dolara tokom teških ekonomskih vremena. Slomljeni predmeti su jedan od najpopularnijih za prodaju jer ti inače beskorisni predmeti mogu vrijediti i po nekoliko dolara.

Mnogi su potrošači upoznati s televizijskim oglasima koji tvrde da šalju gotovinu u zamjenu za zlatne komade. Zainteresirane strane nazovite ili e-poštom pošalju kompaniju da zatraže kovertu. Zlatni predmeti stavljaju se u kovertu i šalju natrag kompaniji. Kompanija procjenjuje komade i ček se vraća potrošaču. Cijene koje ove kompanije nude mogu biti fer, posebno kada se radi o lomljenim ili drugim proizvodima niske kvalitete. To se, međutim, ne može desiti za predmete u dobrom stanju.

wedding-bands

Prije nego što se odlučite za prodaju zlatnog nakita, dobro je provjeriti s lokalnim draguljarnicama i zalagaonicama. Mnogi će ponuditi konkurentnije cijene komada od kompanija koje ih šalju poštu. Naročito su dobro mjesto da se okrenu da prodaju zlatni nakit koji nije razbijen, ili koji ima kamenje u sebi. Nakit će ponekad moći ponuditi cijenu za cijeli komad, ili pažljivo ukloniti kamenje koje prodavač želi zadržati. Kada prodajete kvalitetan komad, lokalni draguljar najvjerovatnije nudi najbolju cijenu.

Zlatne žurke postale su još jedan popularan način prodaje zlatnog nakita. Predstavnik veće kompanije izlazi i priređuje zabavu u nečijem domu ili u prikupljanju sredstava za organizaciju. Svaki gost sa sobom donese neke zlatne predmete na prodaju reprezentativcu. Oni se izvažu, a prodajna cijena se određuje na osnovu težine i razreda zlata. Gost tog dana uzima domaće gotovine, a domaćin dobiva dio ukupne prodaje kao poticaj za organiziranje zabave.

Svako tko prodaje zlatni nakit trebao bi istražiti trenutnu vrijednost iz više izvora prije nego što pristane na prodaju. Iako je teško procijeniti komad koji ima visoku obrađenost, moguće je pronaći osnovnu cijenu koja se temelji na težini i kvaliteti zlata. Vrijednosti zlata prate se na nacionalnim burzama i lako ih je pronaći u trenutnim izvještajima o tržištu. Ako je moguće, odmjerite predmete prije nego što ih pošaljete i dokumentirate vrijednost na temelju njihove težine i karata kako biste dobili predstavu o cijeni. Bilo koji dobavljač zadržat će dio zarade za sebe, pa to uzmite u obzir i u procjeni.

timg (3)