Koje su zajedničke osobine egipatskog nakita?

- Oct 16, 2019-

Egipatski nakit, bilo da je starinski ili moderan, ima tendenciju da ima zajedničke osobine. Obično je velikih razmjera i jako krasi tekstura ili drugi detalji. Simboli poput egipatskog krsta su uobičajeni, kao što su zmije, škare i glave faraona. Metali, staklo i / ili drago kamenje poput kvarca i ametista pojavljuju se na mnogim komadima egipatskog nakita kao što su ogrlice, narukvice, gležnjače, broševi, prstenje i minđuše.

Starinske i moderne egipatske minđuše karakteristične su po dizajnu i slične su u stilu. Oni su obično veliki metalni geometrijski oblici sa visećim dizajnom i puno detalja. Bilo da su oblici naušnica trouglovi sa oštrim oblozima ili pravokutnici sa zaobljenim uglovima, ovaj egipatski nakittenten ima preslikan oblik za stvaranje teksture kao i ivice sastavljene od staklenih ili metalnih obruba perli. Skupe antikne ili moderne minđuše mogu biti izrađene od zlata i povjerene draguljima, dok jeftinije verzije mogu biti izrađene od jeftinijih metala poput bakra ili bronce.

Prstenovi u egipatskim kolekcijama nakita imaju tendenciju da budu dramatični i snažno ukrašeni. Na primjer, teksturirana postavka sa samo vrlo dragim kamenom je uobičajeni izgled. Još jedan uobičajeni egipatski dizajn prstena sadrži ankh , što je križ s krugom, a ne gornjom okomitom linijom. Simbolizuje život i plodnost. Ankh ili egipatski križ može se oblikovati u oblik prstena, a ne ostati ravan kao što se nalazi u privjescima ili minđušama.

001

Umjesto iskrućenog dragulja ili oblikovanog ankh-a u prstenu, rezbareni kameni skakavac može tvoriti glavni dio. Izrezbarene skarabe mogu se naći i u drevnim i modernim brošima kao i drugim vrstama egipatskog nakita. Metalne zmije s teksturiranom površinom i draguljima od stakla ili očiju od stakla su karakteristične egipatske gležnjače i narukvice, kao što su obično dizajnirane tako da tijelo zmije navija oko ruke ili noge. Zmije su obično kobre.

Ogrlice u stilu ovratnika uobičajeni su komadi egipatskog nakita. Mogu imati velike metalne dijelove koji tvore ovratnik i imaju veliki privjesak, poput faraona s detaljnim pokrivačem, niz polumjeseca. Ogrlice od perlica zamršenih uzoraka u manjim staklenim perlama također su uobičajeni dodaci egipatskim ogrlicama s ovratnicima.

Moderne egipatske ogrlice inspirisane su ponekad choker stilom, a ne tradicionalnim ovratnikom. Oni će i dalje dijeliti zajedničke karakteristike, poput velikih, teksturiranih komada metala u kombinaciji sa staklenim perlama. Kombinacija metala poput bakra i bronce može se naći u antičkim i modernim egipatskim ogrlicama.