Koje su različite vrste nakita likovnih umjetnosti?

- Nov 11, 2019-

Likovni nakit se može podijeliti u tri kategorije: nakit koji se stvara od metala, nakit koji je nanizan na žicu ili nit i treću, manje uobičajenu, kategoriju nakita izrađenog od vlakana. Primjeri nakita u obliku metala uključuju prstenove, narukvice, ogrlice, privjeske i broševe koji bi se mogli formirati lijevanjem, grijanjem ili savijanjem metala. Likovni nakit koji se nanosi na žicu ili nit može biti izrađen od različitih materijala, uključujući drago kamenje, staklo, stopljeno staklo ili obični kamen. Gotovo bilo koju vrstu nakita možete napraviti žicama, uključujući ogrlice, minđuše, narukvice i prstenje. Dizajner je ograničen samo njegovom maštom.

Za izradu umjetničkog nakita od metala mogu se koristiti ili plemeniti metali, poput zlata i srebra, ili uobičajeni metal, poput bakra. Dizajneri nakita koji rade u metalu često su upoznati sa raznim tehnikama, koje uključuju rezanje, savijanje, sastavljanje metala i livenje. Metal se može zagrevati, spojiti i čekićem stvoriti teksturu. Dizajner može dodati emajl ili postaviti dragulje ili druge materijale u komad nakita. Takođe može koristiti debelu, fleksibilnu žicu za oblikovanje različitih oblika i vrsta nakita.

colorful-indian-jewelry-beads-and-necklaces

Mnogi suvremeni dizajneri nakita stvaraju komade vezanjem elemenata poput perlica i privjesaka. Ogrlice se obično smatraju malim i okruglim, ali perle se mogu dobiti u različitim oblicima i veličinama. Neke perle su vrlo velike.

Kuglice mogu biti izrađene od mnogih vrsta materijala, uključujući staklo, kosti, kristal, biser i akril. Među ostalim materijalima od kojih bi se mogle napraviti kuglice su drvo, školjke, glina, vlakna i papir. Nakon što dizajner odabere perlice za žice, on mora stvoriti uzorak koji će biti ugodan. Kuglice se međusobno uvijaju pomoću igle i konca ili žice.

Izrada nakita od perlica, ili „perlica”, popularan je hobi. Dostupni su mnogi časopisi o perli, a ljubitelji perli također mogu posjetiti revije perli ili ići na internet kako bi kupili različite vrste perlica iz cijelog svijeta. Mnogi od ovih entuzijasta vole prodavati nakit ručne izrade, pa je moguće pronaći nakit po mjeri po cijenama razumnijim od onih koje se nalaze u skupim buticima i velikim umjetničkim festivalima.

Vlaknasti nakit je ezoteričnija kategorija likovnog nakita. Fleksibilnost materijala od vlakana, poput pređe, konoplje, filca i svile, čine ga pogodnim za neke dizajnere nakita po mjeri. Vlakna se mogu tkati ili uviti u ogrlice i narukvice. Umetnici često kombiniraju nakit od vlakana s drugim materijalima poput školjki ili perlica.

Dizajneri koji izrađuju ručno izrađene likovne dodatke obično se fokusiraju na estetske elemente koji su važni za sva umjetnička djela, uključujući liniju, oblik, boju, vrijednost i teksturu. Likovni nakit mnogi kolekcionari cijene zbog svog umjetničkog kvaliteta i jedinstvene privlačnosti. Kao i drugi modni dodaci, suvremeni likovni nakit može biti izraz modrosti i ukusa u modi.