Šta radi proizvođač nakita?

- Nov 07, 2019-

Osim dizajniranja komada kao što su prstenovi, ogrlice, minđuše i narukvice, proizvođač nakita često obavlja generalno održavanje i popravke na tim vrstama pribora. Tačne dužnosti proizvođača nakita uglavnom ovise o mjestu gdje rade. Na primjer, dizajner-poduzetnik s malim poduzećem koji izrađuje kostim nakit i prodaje ga putem web stranice za e-trgovinu imat će vrlo različite svakodnevne dužnosti posla od draguljara koji radi na maloprodajnom mjestu specijaliziranog za dijamante.

Proizvođač nakita sa sjedištem u maloprodaji može resetirati kamenje koje kupci donose radi stvaranja prilagođenih komada. Proizvođači maloprodajnog nakita mogu biti gemolozi i / ili procjenitelji. Gemolog istražuje i analizira metal i kamenje. Procjene nakita procjenjuju vrijednost prstenova, ogrlica, minđuša, narukvica i drugih komada; on ili ona takođe mogu biti gemolog.

Korištenje profesionalne opreme za ispitivanje i cijene dragulja i nakita redovan je zadatak mnogih prodavača draguljara. Proizvođač nakita u maloprodajnoj trgovini mora na vrijeme izvršiti narudžbe kupaca, bilo da se radi o izradi novih komada ili popravljanju predmeta. Precizni pokreti rukama i prstima koriste se svim vrstama proizvođača nakita.

96652e3796e13c74b6036f608e12693c

Proizvođači nakita koji dizajniraju i izrađuju ručne komade za prodaju u trgovinama ili maloprodajnim kupcima putem interneta, obično ne izvršavaju popravke ili ocjenjivanje predmeta. Najčešće rade samo s poludrago kamenjem ili komponentama nakita, a ne s dragim draguljima, poput dijamanta. Proizvođač nakita koji prodaje komade putem interneta obično izrađuje predmete koji se prikazuju na mrežnim fotografijama u kataloškom obliku, a zatim kreira sličan komad koji otprema kupcu koji ga naredi.

Sve vrste proizvođača nakita mogu koristiti programe dizajniranja softvera, kao i provoditi vrijeme koristeći opremu za rezanje i poliranje. Proizvođač nakita obično provodi najmanje nekoliko sati dnevno razdvajajući predmete, poput dodavanja lanaca ili kopči ogrlicama. Neko vrijeme mora provesti naručujući zalihe ili ih kupujući lično u veletrgovinama veletrgovaca ili skladištima za isporuku.

Dizajneri zaliha nakita kupuju se obično nakon pažljivog razmišljanja i proučavanja onoga što kupci žele. Proizvođači nakita moraju stvoriti komade koji se prodaju, pa im treba vremena da planiraju svoje ideje. Proizvođač nakita s malim poduzećem mora potrošiti znatnu količinu radnog vremena na marketing proizvoda. Neki draguljari u trgovinama također su zaduženi za marketing kao i upravljanje osobljem.