Šta je sjaj u tamnom nakitu?

- Sep 28, 2019-

Poznat po svojoj popularnosti svuda od noćnih klubova do Disneylanda, sjaj u tami nakit služi u razne svrhe. Ovaj se nakit može koristiti jednostavno kao ukras ili kao sigurnosni uređaj za djecu na Noć vještica. Postoje dvije osnovne metode koje se koriste kako bi nakit bio sjaj.

Neki sjaj u mraku nakit koristi istu tehnologiju kao štapići za sjaj da bi se stvorio efekt užarenja. Ove vrste nakita dolaze u obliku narukvica ili ogrlica. Nakit je izgrađen od duge plastične cijevi, savijene u krug da bi djelovao kao narukvica ili ogrlica. Epruveta sadrži mješavinu fenil oksata i fluorescentne boje. Unutar epruvete je manja staklena cijev koja sadrži vodikov peroksid. Kada se ogrlica savije ili "pukne", unutrašnja staklena cijev se slomi, a vodikov peroksid i fenil oksilat se miješaju - nastala kemijska reakcija proizvodi energiju u obliku svjetlosti. Boja fluorescentne boje određuje boju sjaja u tamnom nakitu.

Jednom slomljene ogrlice ili narukvice sa sjajem ne mogu se isključiti. Užareni efekat trajat će nekoliko sati, ali vanjska temperatura može utjecati na život nakita. Na primjer, stavljanje sjaja u tamni nakit u zamrzivač duže će trajati, dok će toplija vanjska temperatura uzrokovati da nakit svijetli svjetlije, ali ima kraći vijek trajanja.

ring-to-pawn

Za razliku od hemijske reakcije koja uzrokuje da ogrlice i narukvice postanu blistave, druge vrste sjaja u mraku nakit postižu ovaj efekt pomoću LED svjetla na baterije. LED svjetlo pričvršćeno je na podlogu od nakita i može se izrađivati u prstenove, igle ili minđuše. Ova postavka koristi se i za nakit za tijelo, poput prstenova za jezik ili prstena na pupku.

LED svjetlo koje se koristi za sjaj u tamnom nakitu treperi i isključuje, stvarajući strobo efekt koji je vrlo popularan u klubovima i zabavama. Svjetlost je smještena u plastičnom ili staklenom kućištu koje često ima dizajne koji mogu uključivati sretna lica, cvijeće i srca. Kad se baterija isprazni, možete je zamijeniti, što ovu nakit od sjaja čini mnogo izdržljivijom od tipa na hemijski pogon.