Šta je viktorijanski nakit?

- Dec 13, 2019-

Viktorijanski nakit je nakit koji je ili proizveden u viktorijanskoj eri, ili po uzoru na nakit proizveden tokom tog perioda u britanskoj istoriji. Ovo doba imalo je ogroman kulturni uticaj na Britaniju i kulture usko povezane s Britanijom, uključujući nacije koje su u tom periodu bile britanski protektorati ili kolonije. Mnogi ljudi povezuju viktorijansku eru s romantizmom, elegancijom i prošlim vremenom koji odražava nevinost vremena prije neizmjernog kulturnog preokreta 20. stoljeća.

Viktorijanska era trajala je od 1837. do 1901. Kraljica Viktorija postavila je brojne stilove i modne trendove u Britaniji u ovom razdoblju, a ovo doba posebno je povezano s vrlo krutim pravilima etiketa, formalnim načinima odijevanja i pomalo ukrašenim i lepršavim uređenjem doma . Širenjem britanskog utjecaja pod Viktorijom, nakit se počeo radikalno mijenjati, u malom dijelu jer su Britanci dobili pristup dijamantskim rudnicima i drugim izvorima minerala i metala koji su ugrađeni u nakit tog razdoblja.

001

Neki viktorijanski nakit izrađuje se ručno, što odražava vrlo visoku razinu majstorske vještine. Viktorijani su obično kupovali nakit jedan za drugog kao poklone, ugovarajući usluge zanatlijama na izradi brošura, prstenova i ogrlica. Ostali nakit izrađivan je u tvornicama, koristeći rudimentarne tehnike koje su često uključivale nadzor iskusnog draguljara, za razliku od modernog proizvedenog nakita, koji se može proizvesti s minimalnim ljudskim utjecajem. Kao rezultat, čak i strojno izrađeni nakit iz ove ere ima notu individualnosti.

Određene vrste nakita bile su naročito česte u eri Viktorija, a ti se predmeti smatraju najvažnijim primjerima viktorijanskog nakita. Rad na kosi, koji se pravi od ljudske ili životinjske dlake, bio je veoma čest u ovom periodu, kao i kameni proizvodi. Nakit za žalovanje u modu je ušao u viktorijansko doba, a viktorijanski nakit za oplakivanje uvelike se skuplja. Viktorijanski nakit bio je ukrašen i često postavljen draguljima, a manje imućni Viktorijanci koristili su staklo u svom nakitu.

Izgled viktorijanskog nakita prilično je karakterističan. Čini se da je teška i elegantna, sa puno mlaza, dijamanta i koralja. Modernom oku ima staromodan dojam. Viktorijanski stil ima tako trajnu popularnost da nekoliko tvrtki izrađuje reprodukcijski nakit po uzoru na ili inspirisan stvarnim viktorijanskim nakitom. Umnožavanje nakita obično je manje skupo, jer nije antikno poput pravog viktorijanskog nakita. Mnoge tehnike izrade ručno izrađenih komada su iste, što odražava činjenicu da se metaloprerada tokom vjekova malo promijenila.